Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Huis van Waalre, gemeente Waalre, gemeentehuis Waalre, interieurontwerp gemeentehuis, interieur voor kantoor, gemeentehuis, werkplekken | Burobas

Planten op kantoor:tips om er maximaal van te genieten!

Planten op kantoor: Misschien is het al niet meer nieuw voor je, maar meer groen en natuur om je heen heeft vele gezondheidsvoordelen. Daar is al menig onderzoek naar gedaan. Zo ook naar de voordelen van planten op kantoor! Wat zijn die voordelen en waar moet je de planten neerzetten om er zoveel mogelijk plezier van te hebben? Burobas geeft tips!

Productiever door planten op kantoor

Meer groen op kantoor heeft bewezen voordelen voor werknemers. Een groene werkomgeving helpt stress reduceren en komt de arbeidsproductiviteit ten goede. Een voorbeeld van een onderzoek over deze voordelen is gepubliceerd in het Journal of Evironmental Horticulture (artikel bestaat niet meer).

Hier zaten twee groepen te werken achter computers. De ene groep zat in een ruimte met planten en de andere groep in een ruimte zonder. De groep waarbij planten in de ruimten stonden, gaven aan dat zij het idee hadden productiever te zijn en zelfs oplettender dan dat de groep zonder planten dit van zichzelf vond.

Meer groen zorgt voor minder stress

Het andere voordeel – stress reduceren – heeft ermee te maken dat je bloeddruk zakt wanneer je je in de natuur begeeft. Ditzelfde effect komt voor als je planten op kantoor neerzet. Zelfs planten van plastic hebben dit effect! Maar wel in mindere mate dan echte planten. Het tegenovergestelde is ook waar: je bloeddruk stijgt door het zien van een stedelijke omgeving. Daarnaast heeft ook de luchtkwaliteit effect op je gevoel van stress. Bij onvoldoende zuurstof stijgen je stresshormonen. Planten zorgen voor zuurstof, dat hoeven we je niet meer uit te leggen. Dus de luchtkwaliteit verbeterd merkbaar wanneer er meer planten in een ruimte staan. Handig dat stress reducerende kunstje, vooral bij grote kantoortuinen waar veel mensen haastig rondlopen!

VencoCampus Eersel, duurzaam interieur, groene wand, groenwand interieur, planten op kantoor, kantoorontwerp, groen kantoor | Burobas

Tips om maximaal van planten op kantoor te genieten

Bij Burobas werken we graag samen. Zo ook met groen-expert Ricardo van Bloei Interieurbeplanting. Samen geven we u graag wat tips over hoe je die planten op kantoor het best neerzet en hoe je zorgt dat ze mooi blijven en optimaal effect hebben.

Ricardo benadrukt het belang van het aanpassen van de plant op de ruimte. Waar veel particulieren eerst zullen kijken of ze de plant mooi vinden, kijken wij eerst naar de ruimte. “Wij kijken eerst naar het interieur, dan pas naar de plant.” Hierbij letten we op zaken die de planten kunnen beïnvloeden. Denk aan: veel of weinig licht, deuren die opengaan (tocht) of airconditioning. Daarna pas kijken we naar welk plant voor die plek in het interieur geschikt is.

 

Is mijn kantoor toe aan meer groen?

Wanneer je precies planten gaat neerzetten zal verschillen. In het ontwerpproces zullen veel mensen het zien als een van de laatste stappen. Maar gezien de vele voordelen die planten met zich meebrengen zouden we dit niet aanraden! Het beste moment om na te gaan denken over de planten op de werkvloer is al aan het begin van het ontwerpproces. Wanneer je vroeg in het proces nadenkt over groen op de werkvloer kan je optimaal van de planten genieten en ze op de best mogelijke manier verwerken in de ruimte.

Bij nieuwbouw zien we dit steeds vaker. Uitsparingen voor bomen, balustrades die worden aangepast voor planten of zelfs speciale vormen in servicebalies die het mogelijk maken meer groen in het interieur te verwerken.

Dat is overigens ook niet gek, je moet namelijk met verschillende zaken rekening houden. Bijvoorbeeld met het gewicht van de plant, of je er gemakkelijk bij kan voor water én, wat dacht je van de waterafvoer? Zaken die nog vaak vergeten worden. Wanneer je hier wel tijdig aan denkt dan kunnen de planten op kantoor een groen element worden wat volledig integreert in het interieur.

 

Geschikte planten voor kantoor

Nu dat je weet waarom en wanneer je aan planten op kantoor moet denken, is het goed om te weten aan wélke planten je moet denken. Wat zijn nu fijne, onderhoudsarme planten voor op kantoor, waar je veel plezier van hebt? We vroegen het Ricardo:

  1. Op nr. 1: De Chamaedorea metallica, ook bekend als de Mexicaanse Dwergpalm.
  2. Op nr. 2: De Philodendron, sterk voor op kantoor en in veel verschillende soorten te krijgen.
  3. En op plek 3: Het onderhand zo goed als klassieke voorbeeld van een kantoorplant, de Dracaena.

Belangrijk bij alle drie de soorten is dat het bladhoudende planten zijn. Ze zijn sterk en kunnen de omstandigheden  op kantoor daardoor goed aan. Van alle drie de planten zijn ook weer verschillende soorten te krijgen. Het hoeft dus nooit saai te worden! De Dracaena is niet voor niets een klassiek voorbeeld. Hij is gemakkelijk in onderhoud, geeft veel groenbeleving en is een echte lucht zuiveraar. Plus is hij naar verluid: “Echt niet kapot te krijgen.” Van de bovengenoemde geslachten zijn veel verschillende soorten te krijgen, dus voor de verzorging doe je er goed aan om op te zoeken welke u precies in huis hebt.

Breman Service Weert, interieurontwerp kantoor, planten op kantoor, herbestemming gebouw, herbestemmen, kantoorruimte, open kantoor | Burobas

Ik heb geen plek meer voor planten!

Ook dit horen we geregeld van onze klanten. Lastig natuurlijk. Om de sierwaarde van planten goed tot hun recht te laten komen staan ze het best vrij in een ruimte. Daar heb je inderdaad de nodige plaats voor nodig. Als u echt geen ruimte hebt voor planten kunt u andere oplossingen proberen om toch meer groen in uw kantoor te krijgen. Een gave oplossing die we laatst zagen: plantenbakken zwevend in de lucht! Natuurlijk moet je goed opletten of je plafond het aankan, maar dan is dit wel een hele toffe toevoeging aan je interieur ontwerp.

Of, als je liever niets boven je hoofd hebt hangen kan je kiezen voor hangbakken of hanggroen aan de muur. Zo creëer je toch een uitgebreide groenbeleving!

En als u nu écht geen plek en tijd hebt om planten op kantoor te onderhouden dan is er nog een andere optie: een groenwand met mos. Mos is heel onderhoudsvriendelijk en geeft een hele rustige sfeer.

Zorggroep Elde Het Wereldhuis, Interieur voor de zorg, interieuradvies Den Bosch, interieurconcept, planten op kantoor | Burobas

De favoriete kantoorplant van Burobas

Of wij ook een favoriete plant hebben? Natuurlijk! De favoriete plant van Burobas is de Strelitzia. Ook bekend als de Paradijsvogelbloem. Een plant met grote bladeren voor die mooie groenbeleving en met af en toe een bloem. Deze plant heeft veel licht nodig – daar houden wij natuurlijk van – en zorgt voor een frisse en vrolijke uitstraling.

Met zoveel voordelen is het zeker niet verkeerd om meer planten neer te zetten in uw kantoortuin! En met deze tips en voorbeelden kan iedereen genieten van de voordelen die planten op kantoor met zich meebrengen.