Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Emergis, healing environment | Burobas

5 dingen die je nog niet wist overHealing Environment

Een Healing Environment ; als je in de zorg werkt heb je vast al eens van deze term gehoord. De steeds verdere ontwikkeling van onze kennis over de zorg en psyche, maakt dat we naar meer gaan kijken dan alleen medicatie en directe zorg bij genezing. Langzaamaan leren we dat ook de omgeving waarin we zorg ontvangen of geven een rol speelt. Het aanpassen van de omgeving zodat ook deze bijdraagt aan de genezing is een nieuwe ontwikkeling en wat ons betreft zijn de Healing Environments here to stay.

Wat is een Healing Environment?

Een Healing Environment is een zorgomgeving die is ingericht vanuit de Evidence Based Design gedachte. Simpelweg: inrichting op basis van kennis over zorg en gezondheid. Het gaat om een groter geheel – een omgeving – dus is er meer dan één element dat kan worden verbeterd wanneer je van een voor zorg ingerichte instelling wilt overgaan naar een Healing Environment.

Wat is het niet?

Hoewel de term het suggereert is het nooit het gebouw dat jou beter kan maken. Maar wat het gebouw of ziekenhuis wél kan is bijdragen aan het genezingsproces door een positieve invloed te hebben op het welbevinden van mensen.

Aafje Smeetsland, ontwerp binnenplein, Rotterdam | Burobas

1. Waarom kiezen voor een Healing Environment?

Waarom zou je van het gebouw van een zorginstelling een Healing Environment maken? Dat is simpel. Omdat het bewezen is dat het werkt. Onderzoeken wijzen uit dat de aanpassingen die een zorgomgeving veranderen in een Healing Environment ook echt resultaten boeken. De omgeving waarin mensen zorg ontvangen, draagt bij aan hun genezingsproces.

 

2. Welke facetten kent een Healing Environment?

Ondertussen zijn er al enkele toepassingen bekend die een gezondheidsinstelling kunnen veranderen in een Healing Environment. We beginnen met de tevens praktische zaken: daglichttoetreding, goede lux-waarden (hoeveelheid licht per vierkante meter) en prettige routing. Dan de meer sfeer bepalende zaken: toepassing van groen, uitzicht op een groene omgeving en kleuren die passen bij de ruimte, de gebruikers van de ruimte en de activiteiten die daar plaats vinden. En tot slot: mogelijkheden om de omgeving waarin jij verzorgd wordt meer eigen te maken. Er moet ruimte zijn voor eigen inbreng, een stukje eigen identiteit. Dit samen zorgt voor een omgeving waarin mensen meer rust krijgen, zich beter voelen, geborgen voelen en wat onbewust hun genezingsproces zal versnellen.

 

3. Waarom werkt het?

Een goede en terechte vraag. Waarom werken deze aanpassingen? We nemen het voorbeeld van het zicht op buiten. Een raam met uitzicht zorgt voor positieve afleiding. Dit is goed voor patiënten omdat zij hierdoor niet constant bezig zijn met hun klachten. De afleiding geeft rust en doordat de psyche minder bewust belast wordt met de klachten, heeft het onbewust tijd om bezig te zijn met herstel.

 

4. Waar kan het worden geïmplementeerd?

Een Healing Environment kan eigenlijk overal worden gecreëerd. Het zijn namelijk niet altijd grote aanpassingen die het verschil maken. Het begint bij de bewustwording van je omgeving en welke invloed dit heeft op de zorg die je krijgt of geeft. Misschien blokkeert er nu wel iets het zicht op buiten en kunnen kleine aanpassingen zo al een heel verschil maken. Verbetering van de zorg kan volgens ons op elke plek worden geïmplementeerd waar mensen samenkomen voor zorg.

 

5. Is het een hype of gaat het blijven?

De ontwerpen van de Healing Environments worden steeds beter. Er komt meer onderzoek en de gezondheidszorg staat steeds meer open voor deze omgeving gerichte aanpak. De vele voordelen van de Healing Environment zorgen dat dit zeker geen hype is die we snel zien overgaan. In tegendeel zelfs: onderzoek wordt uitgebreid en de vraag naar Healing Environments groeit. Samen werken we aan steeds betere ontwerpen, om samen steeds betere zorg te kunnen bieden.

GGz De Meregaard, EBK, healing environment | Burobas

Healing Environments: Meer dan inrichting alleen

Wij van Burobas houden ons graag bezig met de inrichting van deze Healing Environments, maar we willen meegeven dat het meer kan zijn dan een inrichting alleen. Een Healing Environment is een gedachtegoed. Het idee dat de omgeving waar je verzorgd wordt ook bijdraagt aan je herstel! Hoewel de inrichting een hele grote eerste stap is, is het veranderen en versterken van de cultuur ook deel van de Healing Environment. Denk bijvoorbeeld aan de voordelen die het heeft voor het verplegend personeel en doctoren en het ziekteverzuim dat daalt door deze vorm van inrichting.

Wat ons betreft dus: here to stay.