Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Huis van Waalre, gemeente Waalre, gemeentehuis Waalre, biodynamisch licht, interieurontwerp gemeentehuis, interieur voor kantoor, gemeentehuis, werkplekken, het nieuwe werken op kantoor | Burobas

Het Nieuwe Werken / Hybride Werken op kantoor:hoe en waarom?

“Wij willen graag interieur dat past bij Het Nieuwe Werken / Hybride Werken.” is een veelgehoorde vraag van onze klanten. Niet zonder reden, want indien goed opgezet is interieur voor Het Nieuwe Werken voordelig. Maar wat is het precies? Waar begin je als bedrijf en tot slot, wat zijn de voordelen van Het Nieuwe Werken?

Wat is Het Nieuwe Werken / Hybride Werken?

Het Nieuwe Werken / Hybride Werken werd heel snel heel hip. Iedereen wilde er iets mee, maar weinig mensen wisten precies wat. Hierdoor werd Het Nieuwe Werken / Hybride Werken langzaam maar zeker een containerbegrip. Heb je het nu over ‘Het Nieuwe Werken’ of  ‘Hybride Werken’ dan moet er wellicht eerst consensus bereikt worden wat dat precies inhoud. Een definitie voor Het Nieuwe Werken / Hybride Werken is bijvoorbeeld: ‘Een nieuwe visie op de organisatiestructuur en –cultuur van een bedrijf, met focus op flexibiliteit en vrijheid en de daarbij behorende (interieur- of ICT-) aanpassingen.’

Wat Het Nieuwe Werken / Hybride Werken precies voor uw bedrijf of organisatie inhoudt en kan opleveren, is grotendeels afhankelijk van de organisatie en werkwijze. Daarover vertellen we graag wat meer.

 

Is het geschikt voor mijn organisatie?

De eerste vraag die je je misschien wil stellen is: ‘Is het doorvoeren van Het Nieuwe Werken / Hybride Werken geschikt voor mijn organisatie?’. Om hier antwoord op te kunnen geven moet je weten wat Het Nieuwe Werken / Hybride Werken kan opleveren. Wanneer je dat weet ga je ook de behoefte hieraan herkennen. Wanneer je merkt dat de organisatie niet meer optimaal functioneert of wanneer de werkprocessen niet meer de benodigde resultaten behalen, is het misschien tijd om na te denken over een verandering in interieur voor Het Nieuwe Werken / Hybride Werken.

Het Nieuwe Werken / Hybride Werken heeft als doel de werkprocessen zoveel mogelijk te laten aansluiten op de doelen van het bedrijf en de werknemers. Vraagt de veranderende markt bijvoorbeeld om snellere opvolging, meer en beter teamwork of kortere vergaderingen dan kan het doorvoeren van Het Nieuwe Werken / Hybride Werken daaraan bijdragen.

Als we het dan over interieur hebben is het net zo eenvoudig. Ondersteund het interieur van de werkplek het werkproces niet meer? Bijvoorbeeld omdat er niet genoeg ruimte is om overleg te houden of omdat je statisch achter je bureau zit terwijl er meer beweging vereist is? Dan kan een interieurverandering ervoor zorgen dat de werkprocessen beter lopen.

Wooninc. Eindhoven, klantcentrum, kantoor als ontmoetingsplek, interieur woningcorporatie, kantoorinrichting, het nieuwe werken, kantoorinrichting het nieuwe werken op kantoor | Burobas

Waar moet je beginnen

Het goed doorvoeren van Het Nieuwe Werken / Hybride Werken gebeurt niet van de een op de andere dag. Je moet de kennis over het bedrijf en die van medewerkers gebruiken om een oplossing op maat te bieden. Te vaak zien we dat er niet is gelet op de individuele behoeften van het kantoor en dat er slechts een standaardoplossing is gebruikt. Een die helemaal niet past bij de desbetreffende werkzaamheden op de werkvloer.

Wij beginnen daarom vanuit de vraag: ‘Hoe ziet jouw dag eruit?’ Heel eenvoudig, maar vaak vergeten. Of: ‘Wat is de relatie met andere afdelingen?’ Is er een verbinding nodig? Zijn er makkelijkere manieren om samen te komen. Of misschien is het tegenovergestelde wel gewenst, het kunnen werken in stilte. Wil je dat HNW zijn vruchten afwerpt, dan zal je moeten beginnen met te kijken naar de werkvloer en niet op Google.

Welke voordelen heeft Het Nieuwe Werken voor jouw organisatie?

Nu dat we vastgesteld hebben dat het voor iedereen anders zal zijn, is dit natuurlijk een lastig te beantwoorden vraag. Gelukkig zijn er een paar voordelen die voor zo goed als iedereen opgaan.

 

 1. De ruimte wordt efficiënter gebruikt
  De werkzaamheden bepalen steeds vaker welke soort werkruimte er nodig is. Daarom zijn de interieuroplossingen activiteit-gerelateerd. Er wordt van werknemers gevraagd flexibeler te zijn in hun werkzaamheden, dus is het handig als ook de kantoren flexibel zijn ingericht. Hierbij is het belangrijk om zowel de piekmomenten op te kunnen vangen – wanneer zo goed als alle werknemers aanwezig zijn – als het kunnen realiseren van een gevoel van ruimte. Bijvoorbeeld op de momenten dat er minder werkplekken nodig zijn, omdat mensen thuiswerken.
 2. Meer verantwoordelijkheid en een beter evenwicht tussen werk en privé
  Binnen Het Nieuwe Werken / Hybride Werken krijgen werknemers ook meer verantwoordelijkheden. Het doel, wat het resultaat van het werk moet zijn, is bekend. De weg ernaartoe is steeds vaker de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf. Er is meer vrijheid om het werkproces meer zelf vorm te geven.

  Voeg dit samen met de ontwikkelingen in de techniek waardoor werknemers nu bijna overal kunnen werken, en er ontstaat een kans om beter evenwicht te vinden tussen werk en privé. Soms is het enige wat nog nodig is om aan de slag te gaan een laptop en internetverbinding. Werknemers zijn dus ook minder locatieafhankelijk: hoeven niet meer in de file te staan of op het OV te wachten, en dat scheelt tijd!

  Deze vrijheid in proces, locatie en tijd geeft meer mogelijkheden om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé.

 3. Winst in het werkproces
  De bovengenoemde voordelen leiden tot één heel belangrijk punt: het werkproces wordt bevorderd. Want wanneer de inrichting multifunctioneel inzetbaar is en je hierdoor de juiste tools bij de hand hebt om je werk goed uit te voeren, heb je uiteindelijk winst in uren en in vierkante meters! Het draait niet om een tafel of een stoel, maar om het voorzien in een behoefte. De juiste omgeving creëren die nodig is voor de betreffende opdracht. Daar zit de winst.

Een aan het werkproces aangepast interieur heeft nog veel meer voordelen. Maar dit zijn volgens ons de drie voordelen die de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor Het Nieuwe Werken / Hybride Werken. En misschien zijn niet alle voordelen even meetbaar, maar zonder twijfel merkbaar! Want: niet alleen de organisatie heeft baat bij flexibiliteit! Het werk wordt er plezieriger van en dit komt de mentaliteit van de werknemers ten goede. Lastig te meten, maar op de lange termijn onmogelijk te negeren.

Huis van Waalre, gemeente Waalre, gemeentehuis Waalre, biodynamisch licht, interieurontwerp gemeentehuis, interieur voor kantoor, gemeentehuis, werkplekken, het nieuwe werken op kantoor | Burobas

Ben jij klaar voor Het Nieuwe Werken?

Het Nieuwe Werken / Hybride Werken is allang meer dan alleen thuis werken. Het is een nieuwe visie op flexibiliteit en vrijheid. Op autonomie in het werk. En dit levert vele voordelen op, waarbij meer balans tussen werk en privé, meer tijd overhouden voor de echt belangrijke zaken en flexibelere ruimtes op de werkvloer pas het topje van de ijsberg zijn.

Nu dat je een beeld hebt van wat Het Nieuwe Werken / Hybride Werken inhoudt en wat het voor u kan opleveren is het goed om je af te vragen of jouw organisatie er klaar voor is. Om u op weg te helpen raden we aan een eerste beeld te schetsen van de behoeften binnen jouw werkprocessen. Want zoals we al eerder schreven: Het begint op de werkvloer.

Succes!