Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Expertise, Ouderenzorg, thema Corridors, Borgstede | Burobas

Ons themaCorridors

Optimale gangverlichting en kleurcontrasten in zorgomgevingen

In veel bestaande én nieuwe zorglocaties zijn de gangen lang, donker en onvriendelijk. De sfeer van ‘wonen’ is vaak ver te zoeken. Dat kan anders! Ook met eenvoudige middelen kun je een corridor optimaal krijgen. Mensen lopen graag op het (dag)licht af. Een gelijkmatig uitgelichte gang zorgt voor visuele rust en zichtbaarheid. Indirect licht is hierbij het prettigst voor mensen die minder goed zien.

Licht-donkercontrast tussen vloerafwerkingen, en tussen vloeren en wanden moeten optimaal zijn. Dit contrast is te meten met de waarden van kleuren in het NCS kleursysteem. Ruimtes die afwijkend zijn in functie, in dit voorbeeld beleefruimtes, zijn in dit gangbeeld ook afwijkend gekleurd. Een houten handregel op grijphoogte zorgt voor een veilig gevoel voor bewoners die zich via de wanden laten geleiden in hun wandeling. Onder deze houten regel werken we met een stoot-en krasvaste harde verflaag. Erboven wordt gewerkt met een reguliere muurverf. Alle eenvoudige ingrepen die je in een gang doet tellen immers snel op in de kosten.

Expertise, Ouderenzorg, thema Corridors, De Wever | Burobas

Zintuigelijke beleving in zorggangen

In het voorbeeld hierboven, De Wever locatie De Kievitshorst in Tilburg,  werken we met voelwanden in de gangen. Op de route richting de ontmoetingsruimte van dit grote zorgcomplex zijn panelen ingebouwd met materialen die de tastzin stimuleren. Voelen aan zachte materialen geeft rust en activeert tegelijkertijd meerdere zintuigen. De belevingswand is verder uitgerust met kleine zitplekjes en nissen voor herkenbare elementen voor bewoners.

Expertise, Ouderenzorg, thema Corridors, Zuiderschans Den Bosch | Burobas

Op deze locatie bij Van Neynsel locatie Zuiderschans in Den Bosch, zijn de werkplekken van de zorgmedewerkers strategisch gesitueerd aan de koppen van de gangen. Beweging in het gangbeeld kan stimulerend werken. Bewoners hebben minder angstgevoelens als de bestemming licht is en beweegt. Voor medewerkers is het prettig om vanaf hun werkplek in de huiskamer de wandelende bewoners een beetje in de gaten te kunnen houden. Naast een raamkozijn met glas zijn de koppen van de gangen voorzien van een subtiel natuurbeeld uit de omgeving.

Expertise, Ouderenzorg, thema Corridors, Bijnkershoek | Burobas

Renovatie van De Bijnkershoek in Utrecht

In deze oude zorgflat in Utrecht, De Bijnkershoek, hebben we ervoor gekozen om de stenen muren te behouden. Deze muren waren in 60 jaar nog zo minimaal beschadigd dat we wel kunnen stellen dat er in de oorspronkelijke bouw gekozen is voor een robuuste materialisatie van de binnenwanden. Als contrast hebben we hier voor een lichte vloerafwerking gekozen met een subtiel patroon. Met een minimaal licht-donker contrast is er meer mogelijk dan een eentonige vloer. De verlichting van deze gang bestaat uit één simpele indirecte lichtlijn die via het witte plafond een egaal lichtbeeld met nauwelijks schaduwwerking geeft.