Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

YouWork, innovatief interieur, industrieel interieur, gekleurd interieur, Utrecht | Burobas

Gezond en flexibel werkenvolgens de agile en lean theorie

Je hebt het misschien als eens voorbij zien of horen komen in een vacature of bedrijfsblad, de Engelse woorden lean, agile en scrum. Hippe engelse termen die bij managers intussen wel bekend zijn, maar veel mensen vragen zich nog af; wat betekent het eigenlijk?

Lean en agile zijn verschillende theorieën en manieren om flexibel sturing te geven aan projecten of organisaties. De termen zorgen nogal eens voor verwarring, want het heeft allemaal net een andere betekenis en uitwerking.

AGILE

Agile betekent wendbaar/lenig/flexibel, en een organisatie die ‘agile’ is past zich makkelijk aan aan veranderingen van binnenuit en buitenaf. Binnen een agile office gaat het om een andere manier van werken en leiding geven, dus geen traag afdelingenmanagement en strikt het plan blijven volgen, maar juist een flexibele organisatie waarbij samenwerking tussen medewerkers en de klant centraal staat en wat uiteindelijk zal leiden tot kwaliteitsverbetering en een grotere klant en medewerkers tevredenheid. Bij agile ligt de nadruk op productontwikkeling, innovatie en het creëren van klantwaarde.

 

LEAN

Een lean organisatie is ook continue bezig met het verbeteren van de processen door flexibel met veranderingen om te gaan, maar de nadruk ligt hierbij echter op de organisatie als geheel. Lean betekent mager/ slank en houdt in dit geval het tegengaan van verspilling in. Verspilling van geld en goederen, maar het kijkt ook naar het welzijn van de medewerkers, de verspilling van menskracht. Het beste uit de mensen halen door hen een optimaal te faciliteren, want hoe beter zij zich thuis voelen op het werk, hoe beter ze ook zullen presteren. De inzet van een lean office is dus vooral op het operationele vlak terwijl agile meer klantgericht is.

 

SCRUM

Scrum is een werkmethode die binnen een agile office wordt toegepast en werkt met zelfsturende scrum-teams. Door elke dag te beginnen met een korte stand-up vergadering waarbij het hele team aanwezig is, blijft iedereen op de hoogte van het gehele project. Deze meeting wordt geleid door de scrummaster die erop toe ziet dat het kort en bondig blijft en de taken duidelijk worden verdeeld. Zo blijft men doelgericht werken en hou je de bureaucratie buiten de deur. Door deze directe manier van werken en de korte lijntjes onderling kan er snel en doeltreffend worden ingespeeld op onverwachte veranderingen.

 

Een organisatie die ‘agile’ is past zich gemakkelijk aan aan veranderingen van binnenuit en buitenaf.

Agile werken, scrum, lean, werkomgeving | Burobas

Een agile office inrichting ondersteund het werkproces en de mensen

Het spreekt voor zich dat lean en agile werken vraagt om een aangepaste werkomgeving. Een lean office of een agile werkomgeving zijn anders ingericht dan de al om bekende kantoren waarbij de telefoons rinkelen en mensen de hele dag op dezelfde plaats zitten. Om de medewerkers te kunnen ondersteunen in de nieuwe flexibele manier van werken speelt de agile office inrichting uiteraard een grote rol. Flexibele werkplekken, ruimtes die verschillend zijn ingericht, speciale stilte hoekjes om even te bellen of je te concentreren, maar ook ontspanningsruimtes en veel groen. Grote gemeenschappelijke ruimtes worden gecreëerd door de verdiepingen met elkaar te verbinden met brede open trappen waardoor mensen elkaar weer ontmoeten en spreken en als vanzelf ontstaan er weer nieuwe verbindingen.

Bedrijven als Google, Spotify en Netflix werken al langer volgens de agile werkmethode en daar hebben we vaak wel een beeld bij. Ruimtelijke hoge vertrekken, kleurrijk, energiek, divers en zelfs speels. Het werken wordt weer leuk! Hoe prettiger de medewerkers zich voelen in hun agile office, hoe beter zij zullen presteren. Geen saaie kantoren waar je na de lunch weer terug komt aan je buro en accuut een creatieve black-out krijgt, nee…  juist korte werkmomenten en verschillende werkplekken, dat werkt inspirerend en stimulerend. Iedereen weet dat verandering van omgeving vaak weer een nieuwe kijk op de dingen geeft. De gezondheid van de werknemers is zeer van belang en een agile office wordt ook wel een healing-office genoemd. Een werkplek waar iedereen gezond kan werken met het gevoel thuis te zijn. Wist je trouwens dat in Nederland ING een van de grote voorlopers is wat betreft het agile werken?

Een agile werkomgeving is open, gastvrij, inspirerend en stimulerend

Om je als bedrijf steeds weer aan te kunnen passen aan nieuwe mogelijkheden en veranderende klantwensen, schakelen velen over op de agile werkmethode.  De agile werkomgeving is een huiselijke en vrije omgeving waarin medewerkers  en klanten zich thuis zullen voelen. Uiteraard vraagt het agile werken om een andere inrichting dan het oorspronkelijke kantoor. Agile werken gebeurt in multi disciplinaire teams en afhankelijk van de grootte van de organisatie kunnen er meerdere teams aan de slag zijn. Deze hebben allemaal hun eigen agile werkomgeving nodig.

De teams zullen met regelmaat korte meet-ups hebben. Voor hen dus geen grote grote vergadertafels in een grauwe ruimte, maar juiste vlotte stand-up plaatsen rondom een duidelijk planbord, het scrumboard, vol kleurige sticky notes en overzichtelijk voor iedereen. Burobas heeft ervaring met het ontwerpen van een agile werkomgeving, al spreken wij liever over een agile workenvironment, Engels voor leefomgeving, een woord dat meer omvat dan alleen de werkplek. De sfeer en uitstraling is zeer bepalend voor het algehele welbevinden van zowel de klanten als de medewerkers.

 

Ruimtelijk hoge vertrekken, kleurrijk, energiek, divers en zelfs speels. Het werken wordt weer leuk!

Agile werken, scrum, lean, werkomgeving | Burobas

Elk Agile workspace ontwerp is nieuw en verfrissend

Omdat elk bedrijf anders in elkaar zit en daardoor andere behoeften en noodzakelijkheden heeft, werken wij altijd nauw samen met de opdrachtgevers. We kijken graag mee naar de behoeften van uw werknemers en uw bedrijf zodat de werkomgeving optimaal kan worden ingericht ten gunste van uw mensen én de klanten. Vriendelijke uitstraling, uitnodigend, fris en groen, een prettig leefmilieu waar je uren kan verblijven zonder je suf en duf te gaan voelen. Weg met de krappe hoek met een vieze koffieautomaat, maar een frisse ruimte waar je zoals thuis een fijn kopje koffie kan zetten en andere mensen kunt ontmoeten. Het praatje bij de koffiemachine krijgt ineens weer meer flair en schwung. Daar waar mensen zich prettig voelen en waar men elkaar vrijelijk kan ontmoeten ontstaan nieuwe ideeën en versterkt het het gevoel van samenwerken. Wij hebben grote open ruimtes ontworpen waar mensen zich toch prettig en huiselijk kunnen voelen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, maar uiteraard als het werk erom vraagt zijn er ook kleinere afgezonderde werkplekken om even rustig een (telefoon)gesprek te kunnen voeren. Tussendoor wat ontspannen in een sport of spel ruimte met een tafelvoetbalspel of andere ontspanningsmogelijkheden.

De agile werkomgeving is een gezonde werkplek en wordt daarom ook wel een healing office genoemd. Ruimtes met veel groene elementen, schone lucht en glas, veel glas waardoor binnen en buiten in elkaar overgaan en je altijd een ruimtelijk gevoel ervaart. Verschillende ruimtes, verbonden met elkaar via open trappen of open wandelgangen. De kleuren en sferen gaan geleidelijk in elkaar over, geen grijze muis op kantoor gevoel, maar energiek aan de slag met zin en inspiratie. Geen standaard kantoor met verlepte planten, maar juist een groene omgeving met planten die liefdevol worden onderhouden en waar groei en dynamiek voelbaar is en niets saai is en op elkaar lijkt. Verandering van omgeving geeft mensen vaak nieuwe inspiratie en energie en dat komt uiteindelijk iedereen ten goede, het bedrijf, de medewerkers en uiteraard uw klanten.

 

Vriendelijke uitstraling, uitnodigend, fris en groen, een prettig leefmilieu waar je uren kan verblijven zonder je suf en duf te gaan voelen.

Agile werken, scrum, lean, werkomgeving | Burobas

Het agile workspace design van Burobas is op maat gemaakt

Bij Burobas maken we geen standaard kantoorontwerpen waarbij de kantoortafels worden door gestempeld op de tekentafel, maar ons agile workspace design is een passend stukje maatwerk, speciaal afgestemd op de wensen en behoeften van uw bedrijf of organisatie. Groot of klein, veel of weinig medewerkers of meerdere teams tegelijk aan het werk, we vinden altijd een creatieve oplossing.

 

In de stand-up vergaderruimtes staat meestal een hoge sta tafel (met eventueel wat krukken eromheen) en hangt er aan de wand een overzichtelijk scrumboard waarop de planning en voortgang van het lopende project voor iedereen inzichtelijk is.

 

Het agile werken vraagt om een aangepaste omgeving waar rekening wordt gehouden met de behoeften van de klanten en medewerkers en waarin iedereen zich prettig en thuis zal voelen. Zowel de open ruimtes, hier en daar afgescheiden door glas geven en open trapportalen die de verdiepingen zichtbaar met elkaar verbinden geven het gevoel van ruimte en overzicht. In de stand-up vergaderruimtes staat meestal een hoge sta tafel (met eventueel wat krukken eromheen) en hangt er aan de wand een overzichtelijk scrumboard waarop de planning en voortgang van het lopende project voor iedereen inzichtelijk is. Ook een beeldscherm waarop presentaties kunnen worden gehouden wordt uiteraard in het ontwerp meegenomen. De agile workspace is een prettige werkomgeving met oog voor het welzijn van uw medewerkers en waar uw klanten een onvergetelijke indruk zullen opdoen en uw bedrijf niet meer zullen vergeten.

Agile werken, scrum, lean, werkomgeving | Burobas

Een agile office door Burobas laten inrichten

Een agile office laten inrichten door Burobas gebeurt zoals gezegd dus altijd geheel in samenspraak met de opdrachtgever, waarbij heel goed gekeken en geluisterd wordt naar de werknemers zodat alle behoeften goed in kaart kunnen worden gebracht en er creatieve oplossingen kunnen worden gevonden om het bedrijf zo agile en lean mogelijk te laten draaien.

Burobas heeft intussen al aardig wat ervaring opgedaan met het ontwerpen van een agile workplace. Zo hebben wij met heel veel plezier gewerkt voor een opdrachtgever in Woerden. Daar hebben we een werkelijk prachtige agile office ontwerp gecreëerd, waarbij duurzaamheid en de gezondheid van de medewerkers optimaal in acht zijn genomen. Het unieke interieurontwerp voorziet in een ruimtelijke, groene en gastvrije werkomgeving, de agile workenvironment. Om openheid te creëren en ontmoetingen te stimuleren zijn de krappe trapportalen opengebroken en kun je in de grote centrale hal door de verdiepingen omhoog kijken. Dit geeft lucht en ruimte en zijn de trappen op zich al een ontmoetingsplek geworden. Wij spreken bij dit interieurontwerp zelf graag over een agile 2.0 design. Met groene ruimtes waar binnen en buiten in elkaar overlopen en er zijn sport en ontspannings- mogelijkheden en verschillende secties zijn onderling verschillend van kleur. We zijn er hier in geslaagd om een attractieve werkomgeving te creëren waar de mensen energie van hun werk krijgen.

Agile werken, scrum, lean, werkomgeving | Burobas

Uw werkomgeving omschakelen naar een agile workenvironment?

Heeft uw bedrijf of organisatie het idee opgevat om ook volgens de lean en agile theorie te werken en wilt u een agile office laten inrichten, bekijkt u dan de projecten op onze website eens, daar krijgt u een goede indruk wat wij als interieurarchitect zouden kunnen betekenen.

Of het nu een groot of klein kantoor betreft, een of meerdere teams aan de slag zijn, er is altijd en overal een oplossing voor te vinden. Neem gerust contact met ons op, dan kunnen we samen uw wensen in kaart brengen en de mogelijkheden bekijken. Wij kijken altijd uit naar nieuwe samenwerkingen!