Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking

Contact

25 jaar Burobas

Burobas begon eigenlijk 27 jaar geleden toen Bas van Rooij en Bas Lamers elkaar troffen in de lessen bij ‘Mens en Omgeving’ op de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven. Na de verplichte stageperiode (van Rooij bij Kho Liang Ie associates Amsterdam, Lamers- bij Joep van Lieshout in Rotterdam) hielpen ze elkaar bij de afstudeeropdrachten. Een samenwerking na de diploma A.I.V.E. was het logische gevolg van deze leuke en leerzame periode. De naam Burobas werd op 1 april 1998 vastgelegd bij de Kamer van Koophandel. De eerste periode (1997-2000) kenmerkt zich als een periode van hard werken en bouwend ontwerpen. De werkplaats die samen met 2 andere creatieve Eindhovenaren gebouwd werd vormde in die periode zo’n beetje het thuis voor de jonge ontwerpers.

 

Van meubelprototypes tot stadsbanken en rondrijdende barren

In de avonduren werd er gewerkt aan prototypes voor meubels en uniek maatwerk waaronder een stadsbank voor de Gemeente Veldhoven (i.s.m. David den Breejen) en de befaamde rondrijdende barren voor het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam in opdracht van One Architecture. Het contact met Jan Haans en Peter Bruers (JCJ Haans BV) in Tilburg luidde een nieuwe periode in. Het bouwen maakte plaats voor ontwerpen.

Samen met Haans bezochten de jonge ontwerpers fabrieken in Polen en China om het productieproces te begeleiden van meubels (onder andere ligbed Backbone, Nolamp en Dressboys). Ook het contact met Harry Dona (voormalig directeur design bij Ahrend) zorgde voor nieuwe opdrachten.

De opkomst van Burobas

De ontwerpers werkten in deze periode onder andere aan industrieel in serie te vervaardigen meubels voor lockerfabrikant Sonesto (de eerste stapelbare locker!) en de Belgische meubelfabrikant Drisag. De tweede periode (2001-2005) kenmerkt zich door de overgang naar interieurontwerp en de komst van de eerste medewerker: architect, interieurontwerper en projectleider Susanne Cornelis. In deze periode melde Burobas zich bij Young Designers & Industry en werkte als jong ontwerpbureau samen met de toenmalig grootste aanbieder van meubilair voor senioren, Kembo in Veenendaal. Door het contact met Jan Teunen van Kembo kwam Burobas in aanraking met Dorine de Vos (Hotel New York, Villa Augustus) en Cobie Maas (de Sterren). De jonge ontwerpers werden uitgenodigd om samen met Dorine de inrichting te ontwerpen voor Peppelrode in Eindhoven. Een gewaagde keuze die resulteerde in een spraakmakend interieur voor ouderen in dit zorgcentrum.

Inspiratie en groei

De derde periode (2005-2010) kenmerkt zich door de komst van meerdere opdrachtgevers in de zorg. Dorine de Vos nam de ontwerpers mee naar Zeeland (Hogeschool Zeeland) waar de ambitie om een soort Hotel New York te maken voor studenten ons inspireerde om een persoonlijke inrichting te maken in een grootschalig gebouw. Er volgden meerdere opdrachtgevers uit het netwerk van Dorine waaronder Kennisnet en de NOS. Rond 2010 ontstond het idee om de activiteiten van Burobas te ontplooien in 3 richtingen: zorgen, werken en leren. Het team van Burobas is in de loop der jaren langzaam gegroeid naar 12 vaste medewerkers. Het MT wordt sinds een aantal jaren gevormd door Bas van Rooij en Bas Lamers.

Interieurarchitect Bart Diederen maakte 3 jaar geleden het team van projectleiders samen met Susanne compleet. Het team werd recenter aangevuld met de jonge talentvolle interieurontwerpers Roel Brinkmann, Annika van Gogh, Eveline Verberne, Jord van Limpt, Lotte Haast en Ilse van Dijk. Het team van interieurarchitecten is onlangs versterkt door Geertje Stumpel. Het office-management is in handen van Inge van Mierlo.
Geluk vormt een belangrijk woord in de ontstaansgeschiedenis van Burobas. Het geluk dat je werk doet waar je voldoening uit haalt en het geluk dat je iemand ontmoet waarmee je kunt lezen en schrijven. Daarnaast heb je ook gewoon geluk dat er mensen zijn die het leuk vinden om samen verder te bouwen aan Burobas. En natuurlijk het geluk dat opdrachtgevers Burobas steeds beter weten te vinden. Werkgeluk…!